Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-content/mu-plugins/gkphp.php on line 1
Snabbare processor i Fujitsu Scaleo Home Server 2205 « Scaleo « Daniel Liljeberg
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Snabbare processor i Fujitsu Scaleo Home Server 2205

18 augusti, 2009 av Daniel Liljeberg Lämna en kommentar »

De av er som haft nöjet att göra ett fynd på en Fujitsu Scaleo Home Server 2205, som varit riktigt billiga nu ett tag, har kanske börjat experimentera lite och installerat lite tillägg och börjat känna att lite mera kraft hade varit roligt att ha i burken. Standard konfigurationen fungerar helt ok för de flesta.

 • 1.6GHz Intel Celeron 420, 512kb L2 Cache
 • 2GB Ram (finns modeller som bara har 512MB… det är på tok för lite!)
 • 2 X 1TB Western Digital Greenpower

Men om man t ex vill streama HD filmer till sin xbox 360 och de måste transcodas så är det dags att börja fundera på att uppgradera lite. Själv så kör jag en hel del tunga serverprocesser på min Scaleo och det fick mig att vilja uppgradera. Valen många pratar om är någon av följande processorer

 • Intel E5200 – 2.5GHz Dual Core, 2MB L2 Cache byggd på 45nm teknik
 • Intel E2220 – 2.4GHz Dual Core, 1MB L2 Cache byggd på 64nm teknik

Då en E5200 går att hitta billigare än en E2220 så borde valet vara genska enkelt, speciellt då den även är snabbare och har större L2 Cache. Men, även om en del personer säger att de lyckas köra sin Scaleo 2205 på en E5200 så är det absolut inte den processorn du skall köpa. Jag gjorde nämligen själv det misstaget först och ja, det går att köra en Scaleo 2205 på en E5200. Men det är kopplat till en hel del problem. För det första så kan inte Scaleons BIOS känna av temperaturen på processorn utan du måste gå in i BIOS och ändra så att fläktarna kör på “Zon 2” istället för på processorns temperatur, annars går fläktarna oavbrutet på max. Detta är lättare sagt än gjort och kräver att du köper en PCIe 1X till PCIe 16x konverter eller liknande för att kunna ansluta ett grafikkort. Men allt detta går att lösa och det var precis vad jag gjorde. För att sedan systemet skall förstå att du kör en Dual Core så måste du reboota två ggr. Många startar bara om en gång och undrar varför de bara har en kärna. Men när allt detta är gjort kommer tyvärr överaskning nummer två. Det är nämligen så att en E5200 i en Scaleo 2205 inte kommer köra snabbare än 1.2GHz.  FSB’n klockas ner och hela systemet kommer i det närmaste att gå långsammare än med din ursprungliga Celeron 420. 

E5200 i en Scaleo 2205

E5200 i en Scaleo 2205

Jag fick rådet att stressa processorn för att se om det bara var så att den klockade ner för att spara energi, men resultatet var ganska entydigt. Den körde i 1.2GHz och mer gick inte att få ut.

stress

Vad detta beror på råder det delade meningar om. En sak som dock är klar är att både Celeron 420 och E2220 kör på 64nm medans E5200 kör på 45nm. Detta kan, tillsamman med lite förändringar i kärnan, vara en möjlig förklaring. Hur som helst så gör ni bäst i att inte köpa en E5200 till er Scaleo 2205.

Då är det skönare att veta att E2220 fungerar rakt av i Scaleo 2205. Hade jag vetat detta innan så hade mitt processorbyte varit väldigt mycket enklare. Men nu kan jag iaf dela med mig av mina erfarenheter så inte ni behöver göra samma misstag. Men hur byter man då processorn på Scaleo 2205?

 1. Börja med att skruva av “locket”. Det görs med två skruvar på baksidan som inte ens kräver skruvmejsel.

  Fujutsu Scaleo Home Server

  Fujutsu Scaleo Home Server utan locket

 2. För att komma åt processorn så lyfter du på hårddiskarna till höger. Jag har utökat med två diskar där, standard är de två platserna lediga.
  2009-08-12 at 21-30-29
 3. Processorn sitter under den passiva kylaren som skall skruvas av med fyra skruvar i hörnen. Börja inte pilla på den lite mindre kylaren i tron om att processorn sitter där!
  Scaleo 2205 kylare
  Scaleo 2205 kylare
 4. Lossa processorn genom at lossa armen som håller allt på plats och lyft bort processorn. Var noga med att inte ta med fingrarna på kontaktytorna under processorn.

  Scaleo 2205 CPU

  Scaleo 2205 CPU

 5. Packa upp E2220 processorn ur förpackningen och var även här noga med att inte röra kontaktytorna under processorn.

  Intel E2220

  Intel E2220

 6. Sätt processorn på plats, lås fast den och skruva på kylaren igen. Var noga att du sätter kylaren på rätt håll så luften kan strömma igenom den. Har hört rapporter om den del personer som råkat sätta den på fel håll så luften inte kunnat kyla processorn. Sätt sedan tillbaka den lilla tunneln för luften i plast. Nu är allt klart och det enda du behöver göra är att boota om din Scaleo 2 ggr så funkar allt som det skall sedan.
  Scaleo 2205 med Intel E2220

Om man som jag råkat leka med en E5200 först så har man lite mer att göra. Nämligen koppla in en mpnitor, gå in och återställa BIOS och allt annat man pillat på medans man försökte få allt att fungera.

ATI 1900XT i en Scaleo 2205

ATI 1900XT i en Scaleo 2205

Naturligtvis så har inte Scaleo 2205 någon strömsladd för PCIe grafikkort så det fick jag ta ifrån min stationära dator.

Naturligtvis så har inte Scaleo 2205 någon strömsladd för PCIe grafikkort så det fick jag ta ifrån min stationära dator.

It's alive!

It

Mystiken bakom den svarta lådan är inte lika stor längre

Mystiken bakom den svarta lådan är inte lika stor längre

Med denna uppgradering så kan jag utan problem transcoda HD film och skicka den till min xbox 360. Under load ligger processorn på 54 grader och idle på runt 30 grader. Jag är helnöjd med min uppgradering och önskar er lycka till med er uppgradering.

Flattr this!

Annonser

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer..