Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-content/mu-plugins/gkphp.php on line 1
Cygwin + Console2 = Linux terminal i Windows « Cygwin « Daniel Liljeberg
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Cygwin + Console2 = Linux terminal i Windows

25 maj, 2011 av Daniel Liljeberg Lämna en kommentar »

Även om jag länge använt windows så har jag alltid saknat en användbar terminal. När man jobbat med linux och OSX så vänjer man sig fort vid hur snabbt det går att jobba i terminalerna på dessa OS.

cmd.exe

I Windows har vi länge haft “cmd.exe” att vända oss till när vi vill jobba I någon form av terminal.

image

“cmd.exe” har dock lämnat mycket att önska och speciellt för folk som arbetat I Linux och vant sig vid Linux terminal. I Linux är terminalen något kraftfullt medan det I Windows ofta ses som något nödvändigt ont.

Powershell

För att göra Windows shell lite mera användarvänlig så kom Microsoft med “Powershell”. Här närmade man sig Linux shell lite och erbjöd program med välkända namn för de som jobbat I Linux shell. Exempelvis fungerar “ls”, “grep” osv i Powershell. Dock så är syntaxen ofta lite annorlunda än vad man kanske är van vid. Men för den som saknat ett “fungerande” shell I Windows så var det ett steg I rätt riktning.

image

Cygwin

För att lösa avsaknaden av ett fungerade shell i Windows så brukar jag dock installera Cygwin. Om du är helt ny till Cygwin så skulle man kunna likna det vid att du kör Linux I ditt Windows. Nu är det inte riktigt så och det är ingen VM som ligger och snurrar eller någon form av emulation som fortgår. Istället är Cygwin är en uppsättning av välkända program ifrån Linux så som "“grep”, “ls”, “cat”, “tail” osv. som alla fungerar precis som i Linux. De är ofta kompilerade ifrån samma källkod. Du kan köra en bash shell och installera välkända komponenter ifrån Linux så som “Cron”, “OpenSSH”, “Apache” med mera. Det mesta av detta kan du installera även i Windows vanligtvis, men genom Cygwin kan du sedan jobba med dem som om du arbetade i en Linux installation.

image

Du kan även installera en X server i Cygwin och köra X spplikationer om du har behov av detta. Du kan då kompilera de flesta Linux applikationer ifrån källkod och köra dem under Cygwin.

Jag använder dock oftast Cygwin för att få en “fungerande” shell in Windows. Det enda som varit lite jobbigt med Cygwin har varit att det ser ut att använda sig av Windows vanliga konsol. Så samma begränsningar som finns i cmd.exe har också funnints i Cygwin. Du kan tex inte dra i ditt fönster för att göra det bredare än 80 tecken osv.

Console2

Men här kommer Console2 som en liten räddare i nöden. Console2 ger dig möjlighet att skala om ditt fönster, öppna flera konsoler i tabbar osv, osv. Om du sedan går in i Edit/Settings och väljer Console så kan du där välja Shell att använda. Låt oss nu säga att du installerat Cygwin i "C:\cygwin". Då kan du där skriva

"C:\cygwin\bin\bash.exe –login -i"

vilket nu gör att Console2 kommer köra Cygwins bash shell istället för Windows tråkiga konsol. Efter detta har man en terminal som i mångt och mycket fungerar precis som man vant sig vid ifrån Linux.

image

Så nu kan man med enkelhet sitta i Windows och administrera Linux burkar, svn repos osv utan att behöva påminnas om det faktum att man just sitter i Windows Winking smile

Alternativ till Console2

Alternativ är att installera “rxvt” via Cygwin. Den finns i en version som kräver X server och en som klarar sig utan.

image

Eller så kan man installera Terminator som är en cross platform terminal som på Windows kräver Cygwin och Cygwin Ruby.

image

Dock upplever jag Terminator som rätt seg att starta och att den ibland låser sig.

Mintty finns även det att installera via Cygwin och är ett värdigt alternativ.

image

Xterm kompatibel vilket gör att många kommer känna sig hemma, drag-and-drop stöd (vilket även Console2 har) osv. Dock tyvärr inget stöd för tabbar och en del interaktiva program kan ibland ha lite problem. (tackar för tippset Torbjörn)

Flattr this!

Annonser

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer..