Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-content/mu-plugins/gkphp.php on line 1
Frilansare – En handelsvara eller ett jobb? « Okategoriserade « Daniel Liljeberg
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol34/an/96qmbdpibm1sspm/danielliljeberg.se/public_html/blog/wp-includes/post-template.php on line 284

Frilansare – En handelsvara eller ett jobb?

10 juni, 2010 av Daniel Liljeberg Lämna en kommentar »

Idag är det många som extraknäcker som frilansare eller som som sin huvudsakliga sysselsättning jobbar som självständig konsult eller frilansare. Det faktum att det är många som i olika omfattning jobbar som frilansare bidrar till att det finns ett brett spektrum av människor som är aktiva. Allt ifrån unga studenter som vill dryga ut kassan lite till erfarna utvecklare som jobbat på och med kritiska applikationer på professionell nivå i flera år. Mycket av resonemanget här passar in på frilansare i många olika branscher, men jag hämtar mina erfarenheter mestadels från IT branschen.

Ett populärt ställe för dessa personer att söka uppdrag är på diverse siter inriktade på att förmedla kontakter mellan frilansare och projektbeställare. Flertalet av dessa fungerar som så att en projektbeställare lägger upp en beskrivning av projektet och frilansare sedan “budar”, d.v.s. presenterar sina priser för att lösa projektet. Ett annat populärt upplägg är när projektbeställaren på förväg anger en budget och de frilansare som vill ta sig an jobbet måste rätta sig efter detta. Något som dock blivit uppenbart när jag själv varit i kontakt med denna typ av siter är prisnivåerna som ofta är förvånansvärt låga. Även om en projektbeställare ber om en komplett webbaserad lagerlösning som i runda slängar hade tagit två manmånader att utveckla så ligger kanske budgeten för projektet på 20.000-40.000kr, ibland ännu lägre. Samma tidåtgång från en större konsultfirma hade haft en nota på runt 250.000-300.000kr. Då skulle man kunna tänka att alla frilansare hade rynkat på näsan och undrat i vilken verklighet projektbeställaren levde och låta denna själv få förstå detta då ingen visade intresse i projektet. Men så är inte fallet, utan mot allt sunt förnuft så är det ofta massor med bud om att göra projekten för dessa låga ersättningar och ibland ännu lägre. Varför skulle någon vilja gå ännu lägre då? Jo, för att få projektet så klart. Samma sak återfinns även i enklare projekt där en projektbeställare kan be om en komplett Joomla site designat och utvecklad på en vecka för 1000kr. Frågorna som då blir intressanta att besvara är

  • Varför är priserna så låga?
  • Tjänar beställarna på att priserna är så låga?
  • Gynnas marknaden som helhet av det nu rådande läget?

Varför anser jag att priserna är låga?

Låt oss utgå ifrån ett exempel ifrån verkligheten:
En projektbeställare vill ha en site till sitt nystartade företag. Siten skall designas och kodas för 5000kr. Siten skall bestå av en framsida och fyra undersidor.

Om vi utgår ifrån att en person sköter både design och kodning för att få det så billigt som möjligt så är ett rätt normalt tillvägagångssätt att man gör en design ide som kunden får se. Detta kan ske på papper eller som en bildfil i datorn. Om kunden vill ha ändringar så iterarar man här tills kunden är nöjd. När kunden godkänner designen så för man över den till HTML och CSS. Efter att detta är klart så börjar man koda funktionalitet i ett språk som ASP, PHP, ASP.Net och kanske en del scriptning i Javascript.

Frilansaren jobbar under förmiddagen ihop ett förslag som skickas till kunden. Kunden har några få ändringar som denne vill införa och en reviderad version skickas på eftermiddagen till kunden. Designen godkänns och dag två påbörjas jobbet med att föra över designen till HTML och CSS. Arbetet är klart strax innan lunch och kodningen av funktionaliteten påbörjas under eftermiddagen dag två. Det är inga avancerade saker som skall kodas utan bara kontaktformulär och ett enklare administrationssystem för kunden att lägga upp nyheter och bilder, kodingen av detta är avklarat vid slutet av dag tre. Dag fyra sker installation på kundens webhotel och kunden informeras om hur allt fungerar etc. Denna enkla uppgift har då tagit iaf fyra mandagar och då räknar vi med att kunden varit så precis med sin design idé att denne bara behövde nämna en mindre ändring och inte kommit på några nya ideér under resans gång. Sanningen bakom denna typ av “små” projekt är dock ofta det motsatta. Kunden kommer på designen allt eftersom och funktioner växer fram i takt med att projektet fortlöper. Men, om vi ändå tänker oss att detta projekt tog fyra mandagar så har vi en timpenning på ca 156kr, inklusive moms då kunden satt sitt totala tak på 5000kr.

Om vi räknar på denna timpenning och full beläggning med en månad ledighet under året hamnar vi på en årsvinst på 206.000kr (ex moms då detta inte påverkar din vinst) för frilansaren. Då skall man veta att hundra procent debiterbar tid är väldigt, väldigt sällsynt.

Efter skatter, egenavgifter osv hamnar vi på en årslön 122.000kr. Detta ger en månadslön, efter skatt, på 10.166kr vilket motsvarar en lön på runt 13-14.000 om man istället var anställd. Då en någorlunda erfaren webbutvecklare kan ligga runt 25-30.000kr i månadslön och systemutvecklare i andra språk ännu högre så ser man snabbt att ersättning för jobbet är på tok för liten. Vad skedde då med detta projekt? Skrattade folk åt ersättningsnivån och önskade projektbeställaren lycka till att hitta någon som ville ta sig an projektet? Nej, istället var det uppemot 70 frilansare som slogs om uppdraget. Projektet tog ju sedan naturligtvis längre tid än de estimerade fyra dagarna samt att kunden kom på ny funktionalitet under resans gång. Slutresultatet var att ersättningen för arbetet blev ännu lägre än i exemplet ovan. Det är nog rätt uppenbart för alla att detta är en orimlig ersättningsnivå för det utförda arbetet, men hur kommer det sig då att det gång på gång sker arbeten till sådana kraftiga underpriser? Varför gör frilansare med på det och tjänar projektbeställarna verkligen något på detta?

De låga priserna kan förmodligen förklaras på flera sätt. Först har vi det faktum att vi alla när vi begär in offerter på jobb i hemmet osv jagar det billigaste priset (något som inte heller alltid är det bästa alternativet som en populär tv serie tydligt har visat). Lägg då till det faktum jag nämnde innan, att frilansarna består av allt från extraknäckande studenter till professionella individer som jobbat flera år med utveckling, kanske har familj, hus och tänker på saker som sitt pensionssparande. Vem av dessa två kan erbjuda det lägsta priset? Studenten vinner nog den fajten. Studenten kan ha råd att jobba till underpris då deras utgifter ofta inte är i närheten av de som en arbetande person med familj och hus. Det lilla extra studenten tjänar på sitt frilansande är ju ändå ett stort plus i kassan för denne. Men de långsiktiga effekterna kan bli att marknaden acklimatiserar sig till dessa underpriser. Studenten kommer skjuta sig själv i foten då denna lite senare i livet själv kommer märka att ersättningen inte går att leva på. Då är det lätt att tänka att man lätt kan få mera ersättning då man nu har mera erfarenhet, men precis som för alla som idag försöker sälja sina tjänster så kommer man märka att det finns nya studenter med låga priser att matcha.

Man skulle kunna tänka sig att erfarenheten hos seniora utvecklare väger tungt hos projektbeställarna. Men om det står mellan två personer som båda lovar att de löser uppgiften och den ena säger sig göra det för 250kr/timme och den andre vill ha 800kr/timme så väljer nästan alla den som tar 250kr/timme. Något som dock visat sig med tiden är att många som nappar på “bästa priset” i slutändan får betala mycket dyrt för sitt val. Självklart finns det utvecklare som jobbar till underpris, men ändå gör ett bra jobb. Men väldigt många kunder vittnar om personer som pressat sina priser för att få uppdraget. När det väl skett så har själva samarbetet inte alls förflutit så smärtfritt som kunden först fått bilden av att det skulle göra. Kommunikationen är ofta bristfällig, leveransdatum skjuts hela tiden framåt, folk hoppar av projekten mitt i och en del lösningar är helt enkelt bara tekniskt ogenomtänkta, något som ofta beror på bristande arbetslivserfarenhet hos den som utför projektet. En mera erfaren utvecklare som pressar sitt pris för att matcha alla de låga priserna på marknaden kan också lätt få problem. Man måste planera tiden precist för att hinna pressa in så mycket jobb som möjligt för att få in tillräckligt med pengar så att det går runt. Problematiken blir då att det blir väldigt svårt för projektet att vara dynamiskt och växa med tiden då utvecklaren med stor sannolikhet måste ha parallella projekt löpande.

Vad blir då resultatet av detta i längden, tjänar någon egentligen på att en marknad acklimatiserar sig till en prisnivå som är ohållbar? Hur reagerar marknaden när vändningen kommer och frilansare inser att de måste börja ta betalt för sina tjänster, och varför finner sig frilansare i att vara en handelsvara? Kommer frilansmarknaden att tömmas på kompetent folk då de hellre tar anställningar för vettiga löner?


Flattr this!

Annonser

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer..